vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proteste în vama Porţile de Fier 1

În vama Porţile de Fier 1 o persoană poate introduce din Serbia în România , o singură dată la şapte zile, cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină. Această decizie a autorităţilor a pus pe jar oamenii care zilnic se aprovizionau din ţara vecină făcând un aşa-zis comerţ de supravieţuire nu de îmbogăţire. Aceştia au declanşat un protest spontan în Vama Porţile de Fier I, nemulţumiţi de faptul că inspectorii vamali nu le permit să introducă în ţară din Serbia, ţigări, alcool şi alimente, decât o singură dată la şapte zile, reglementarea fiind introdusă în Vama Porţile de Fier din 17 ianuarie 2014, printr-un ordin ANAF.Protestatarii  ameninţă că intră în greva foamei şi acuză autorităţile statului că le îngrădesc drepturile de cetăţeni europeni privind libera circulaţie. Unul dintre bărbaţi chiar susţine că este în greva foamei de mai bine de 20 de ore.

Am 26 de ore de când sunt în greva foamei şi dacă este nevoie o să fac până o să cad din picioare, să vină corpul de control al domnului ministru sau domnul ministru de Interne, aici la Severin. Nu ne lasă să trecem decât o singură dată la şapte zile. Oamenii au şi ei dreptatea lor că li s-a impus un ordin intern. Atunci când este lege, pe aceea o respectăm dar nu ordin. Un zahăr, un ulei, care fac parte din alimentaţie este mai ieftin în ţara vecină, la sârbi decât la noi şi neavând bani neavând servicii, ne ducem, luăm şi trăim cum putem, să ne plătim impozite, să ne plătim chirii.
A declarat Stelian Geangălă, unul dintre protestatari

Nici unul dintre cei care s-au strâns la protest nu recunoaşte că produsele accizabile pe care le introduc în România din Serbia sunt pentru vânzare ci susţin că le iau pentru consumul propriu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Toată lumea asta este nemulţumită pentru că ne lasă să trecem o dată la opt zile, nouă zile, nu la şapte zile. Noi vrem să trecem în fiecare zi, eu am neamuri acolo şi dacă luăm câte un pachet de ţigări în fiecare zi ni-l rupe. Nu ai voie să treci decât o dată la opt zile cu pachetul ăla de ţigări. Ar trebui să ne spună dacă mai există undeva în România unde se aplică ordinul ăsta şi eu vă spun că decât aici se aplică.
A declarat unul dintre bărbaţii nemulţumiţi

Nu ni se dă voie decât o dată la opt zile şi atunci cu două pachete şi o sticlă de alcool. Eu vreau să trecem în fiecare zi, cum a fost până acum, e dreptul nostru. Ni se spune că este ordin, nu ştim de la cine. Nu e nicio lege, e un ordin, nu ni se arată nicio hârtie, nimic, să ştim şi noi dacă e legal sau nu e legal.
A declarat Dorondel Fineta, o altă femeie care s-a alăturat protestatarilor

Cei care merg în Serbia periodic, sunt locuitori din Drobeta Turnu Severin, fără locuri de muncă sau venituri care să le permită un trai decent. Recunosc faptul că dacă li se interzice să mai meargă în Serbia, nu au din ce să trăiască.

Sunt într-adevăr mai ieftine, ne ducem şi noi şi luăm şi detergent, şi pastă de tomate şi de toate şi sunt mai bune, şi ulei, şi zahăr, şi făină, dar nu ne lasă. Ne-a adus la exasperare, e bătaie de joc de români. Vreau să intru în greva foamei, mai bine să mor decât să trăiesc aşa. Mă duc şi eu pentru o pâine, nu pentru altceva, nu mă îmbogăţesc din treaba asta.
A explicat o altă femeie, Ciolan Silvia

În data de 17 ianuarie 2014, în Vama Porţile de Fier I a fost implementată o aplicaţie informatică cu caracter local, care permite autorităţii vamale identificarea cazurilor în care anumiţi călători introduc în mod frecvent în ţară cantităţi semnificative de ţigări şi alcool, pe care le declară a fi destinate consumului personal şi pe care apoi le comercializează pe piaţa neagră. Odată cu implementarea aplicaţiei respective s-a revenit la Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care precizează că o persoană poate aduce din Serbia 2 pachete de ţigări şi un litru de alcool, dar nu mai o dată la şapte zile. Restricţiile vizează şi introducerea produselor alimentare cum ar fi zahăr, ulei, făină, dar şi produsele nealimentare cum ar fi detergentul. Acelaşi ordin a fost introdus pentru prima dată în 15 noiembrie 2013, dar ulterior a fost retras. Potrivit ordinului ANAF,  o persoană poate introduce, o singură dată la şapte zile, cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină.

În Vama de la Porţile de Fier I sunt circa 1300 de persoane monitorizate de autorităţi care se ocupă cu traficul cu ţigări.Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a fost emis în luna noiembrie a anului trecut. Aplicarea acestui ordin începând cu data de 15 noiembrie 2013 la frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova), care a presupus şi completarea unei declaraţii cu bunuri aduse în România, a creat la acea dată un haos uriaş la frontiere: cozi kilometrice şi ore bune de aşteptări. La mai puţin de 24 de ore, aplicaţia informativă a fost suspendată. Aşa se face că acum la o serie de vămi din ţară s-au implementat programe cu caracter local, până la apariţia unei aplicaţii informative la nivel naţional, care să permită supravegherea celor care aduc în ţară cantităţi mai mari decât cele permise de lege de ţigări şi alcool. În Vama Porţile de Fier I aplicaţia informativă s-a introdus începând cu data de 17 ianuarie, iar la Porţile de Fier II din data de 4 februarie.

Articolul precedent
Articolul următor

Politica