joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prima ediţie a Târgului Apicol din Craiova, la Centrul Multifuncţional

Primul eveniment de tipul târg-expoziţie, organizat în Centrul Multifuncţional din cartierul 1 Mai, şi-a deschis porţile sâmbătă, 8 februarie. Prima ediţie a Târgului Apicol Craiova 2014 a strâns laolaltă apicultori din întreaga ţară, dar şi clienţi dornici să deguste şi să cumpere produsele ecologice prezentate de aceştia. Aproximativ 60 de expozanţi au ales drumul Olteniei pentru a-şi prezenta produsele şi utilajele apicole. Craiovenii s-au înghesuit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a da iama mai ales în produsele alimentare expuse de apicultori. Mierea de salcâm, polenul, propolisul, lăptişorul de matcă, dar şi multe altele au trezit interesul publicului, care nu a plecat acasă fără a cumpăra măcar un borcan cu miere naturală.

Ne-am dorit să realizăm acest eveniment, el reprezentând o necesitate datorită faptului că la nivelul judeţului Dolj, a întregii Oltenii  a crescut numărul apicultorilor, numărul familiilor de albine, bineînţeles şi cu ajutorul dat prin alocarea de fonduri europene sau alocarea de fonduri prin Programul Naţional Apicol. Încă un motiv şi mai important este faptul că Doljul reprezintă un potenţial foarte ridicat din punct de vedere apicol. De asemenea, zona Olteniei rămăsese printre singurele din ţară în care nu avea loc un astfel de eveniment, în capitala regiunii respective, cum e considerată Craiova. Am zis să ne aliniem tendinţei generale din ţară, alături de oraşe mari. În primul rând, aşteptările au fost legate de prezenţă şi cum se poate observa este o prezenţă destul de mare. Expozanţii sunt în jur de 60, din întreaga ţară, ceea ce ne bucură foarte mult. Este un număr bun pentru o primă ediţie. Ne bucură şi faptul că nu ducem lipsă de clienţi şi vizitatori. Fiecare are aşteptările lui: expozanţii să vândă, să promoveze produsele proprii, clienţii să cumpere produse la preţuri avantajoase de la producător. Ne dorim ca acest tâg să continue în fiecare an.
A declarat Constantin Bodescu, iniţiatorul şi organizatorul târgului

CJ Dolj a aprobat, pentru Camera Agricolă Dolj, scăderea tarifelor pentru serviciile de consultanţă

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei care doresc să-şi canalizeze atenţia către apicultură pot accesa fonduri europene pentru a dezvolta o astfel de afacere. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a aprobat de curând, pentru Camera Agricolă Dolj, scăderea tarifelor pentru serviciile de consultanţă oferite.

Este prima ediţie a Târgului Apicol Craiova 2014. Ne-am dorit să fim parteneri în cadrul acestui demers. Apicultura este o îndeletnicire cu tradiţie în Dolj. Este o activitate economică importantă pe care dorim să o promovăm. Avem un număr semnificativ de apicultori la nivelul judeţului. Există câteva oportunităţi în acest moment, în sensul că pot fi accesate fonduri europene. Începând cu acest an, se demarează Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, de asemenea preţul mierii este atractiv. Mierea este un produs care se vinde foarte bine. Există multe păduri de salcâmi în judeţ, dar şi culturi de rapiţă şi floarea-soarelui, pe care anual le exploatăm. Există o implicare şi din partea guvernului, prin susţinerea apicultorilor. Încurajăm astfel de îndeletniciri. Ne dorim ca cei care doresc să demareze o astfel de activitate să o facă. La nivelul CJ Dolj, am aprobat de curând pentru Camera Agricolă Dolj scăderea tarifelor pentru serviciile de consultanţă oferite. Noi încurajăm în special tinerii, pentru că există posibilitatea iniţierii unei afaceri cu bani europeni.
A explicat Laurenţiu Ivanovici, vicepreşedinte CJ Dolj

Doljul înregistrează un număr de peste 400 de apicultori

Camera Agricolă a judeţului Dolj înregistrează până în acest moment un număr de peste 400 de apicultori, care sunt finanţaţi pe proiecte din fonduri europene. Totodată, cei care doresc să se iniţieze în apicultură au posibilitatea de a urma unul dintre cele trei cursuri organizate de Camera Agricolă Dolj.

Avem organizate trei cursuri care vor începe în perioada următoare: două în Craiova şi unul la Desa sau Seaca de Câmp. Cei care vor dori să obţină fonduri europene vor trebui să facă dovada că au absolvit un curs care să fie recunoscut. Cursul este foarte accesibil, preţul este de 150 lei, cu toate cheltuielile incluse.
A relatat Aurel Stanciu, directorul Camerei Agricole a CJ Dolj

Producători din întreaga ţară

Sunt producător apicol din judeţul Călăraşi, cu stupi autorizaţi. Am venit să ne prezentăm produsele agricole, care sunt şi pentru comercializare. Preţurile sunt negociabile şi variază de la 20 lei/kg miere, la 25 lei. Avem propolis, polen şi bineînţeles şi miere.
A spus Mariana Dedu, producător apicol

Noi suntem din Vâlcea. Am venit la un târg apicol, să ne promovăm produsele apicole: miere, propolis, lăptişor de matcă, faguri cu miere, diverse amestecuri, cătină cu miere. Ne dorim ca omul să se obişnuiască, să cumpere şi să mănânce cât mai sănătos. Am vândut mai ales miere.
A spus Liliana Diaconescu, producător apicol

Prima ediţie a Tîrgului Apicol din Craiova s-a încheiat ieri, la orele 18:00.

Politica