vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenia veche-monumente disparute sau înlocuite

Continuăm promenada pe meleagurile Olteniei, azi facem traseul virtual către Parcul Nicolae Romanescu. În materialul “Istoria Craiovei pusă în valoare de vechile vederi poştale” publicat acum două săptămâni vă spuneam că doi tineri din Craiova cercetează istoria oraşului şi doresc să valorifice cât mai mult turismul atât la nivel regional, dar şi naţional. “Craiova are foarte multe obiective turistice, dar nu este pusă în evidenţă la adevărata ei valoare”, spunea Dragoş Andreescu, grafician.

Proiectul Parcului Nicolae Romanescu a câştigat medalia de aur la Expoziţia internaţională de la Paris

Arhitectul Eduard Redont a dus proiectul viitorului Parc Romanescu în 1900 la  Expoziţia Universală de la Paris, iar planurile parcului au fost medaliate cu aur. Constructorii parcului au folosit metode îndrăzneţe pentru anul 1900, au fost aclimatizaţi sute de arbori din specii rare, au fost ridicate construcţii cum sunt Podul suspendat şi castelul medieval, imitaţii de stânci şi trunchiuri de arbori, la care s-a folosit betonul armat, un material destul de nou pentru acele vremuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Redont a redesenat lacul, a proiectat podul suspendat, a proiectat castelul, a improvizat dealuri şi văi, cascade, drumuri, alei şi poteci care însumează peste 35 km lungime totul fiind lucrat în cel mai mic amănunt. O deosebită valoare au plantaţiile forestiere şi ornamentale, cu peste 250 de specii de arbori şi arbuşti. Planul acestui parc a fost special gândit de arhitecţii francezi în funcţie de cum ar arăta peste zeci de ani arborii de aici şi ce efecte peisagistice vor da culorile vegetaţiei în diferite anotimpuri.

Parcul Nicolae Romanescu din zonă insalubră – frumuseţe naturală

Un loc reprezentativ al Craiovei care merită vizitat este Parcul Nicolae Romanescu, considerat al treilea parc natural ca mărime din Europa. La început purta numele de Parcul Bibescu deoarece se afla pe terenul familiei Bibescu, o familie de boieri din mijlocul secolului al XIX-lea. Grădina a fost amenajată la iniţiativa marelui logofăt Ioan (Iancu) Bibescu, cu pavilioane, bănci şi sere. Casa Bibescu s-a păstrat şi astăzi ca monument în mijlocul parcului şi a fost chiar renovată. După 1848 grădina a fost cumpărată de la Ioan Bibescu de către magistratul oraşului pentru a o transforma într-un grădină publică cu scopul de a fi un spaţiu destinat recreerii locuitorilor.

Dar acest lucru nu s-a mai realizat, grădina avea să devină ulterior cea mai insalubră zonă a oraşului. În urmă cu un secol, primarul de atunci, Nicolae Romanescu a luat măsuri pentru ca parcul să devină ceea ce este astăzi, astfel proiectul a fost realizat de arhitectul Eduard Redont. Construcţia parcului a durat şase ani, a început în anul 1897 şi a fost inaugurată în 1903 în prezenţa Regelui Carol. Parcul a fost realizat în stil romantic, o sinteză a arhitecturii şi picturii peisagere.

Castelul Fermecat-Bazin de apă

O altă “ţintă” turistică se găseşte tot pe întinderea parcului Romanescu, Castelul Fermecat. Castelul Fermecat a fost construit cu scopul de a ascunde funcţionalitatea sa, reprezenta de fapt turnul de apă, a fost imaginat de mintea ingenioasă a lui Redont ca o îmbrăcăminte pentru imensele bazine de apă ce serveau la irigarea parcului. Construit în stil romantic, castelul are o suprafaţă de aproape 110 metri pătrati şi a reprezentat cândva un punct de reper pentru craioveni şi turişti. Castelul Fermecat a fost ridicat în apropierea Podului Suspendat din Parcul Romanescu, la scurt timp după inaugurarea acestuia. În anii comunismului, clădirea a fost transformată în restaurant, iar după Revoluţie a funcţionat ca un bar.

În secolul actual, castelul constituie un obiectiv turistic, cu toate că s-a degradat în timp, i-a căzut tencuiala, din inscripţia numelui s-a desprins o parte din litere.În vara anului trecut era amenajată în faţa castelului o terasă estivală. Un alt loc cu care craiovenii se pot mândri este Podul Suspendat- un pod foarte vechi, suspendat pe cabluri, pe care se poate circula, chiar dacă cu mici reţineri deoarece este situat deasupra apei, despărţind două dealuri.

Politica