miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Atenţie cad ţurţuri!

Mersul pe jos nu mai face piciorul frumos. Această activitate zilnică s-a transformat într-o adevărată peripeţie pentru craioveni. Clădirile din oraş au devenit adevărate capcane pentru oameni. Gerul de peste noapte favorizează formarea ţurţurilor de gheaţă, la streşinile clădirilor, care pot pune în pericol viaţa craiovenilor. Astfel de ,,clădiri-capcană’’ întâlnim în tot centrul Băniei: de la zona Piaţa ,, Mihai- Viteazul’’, până la zona Lipscani, care se află în reabilitare. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari aceştia pot provoca adevărate tragedii, de la leziuni superficiale, până la fracturi craniene sau chiar come.

«Ne este frică să mai ieşim din casă!»

Craiovenii sunt iritaţi de ceea ce se întâmplă şi mulţi dintre aceştia spun că le este frică să mai iasă din casă cu cei mici, din cauza acestor ţurţuri ,, care cad de unde nu te aştepţi’’.
Mai mult, unii spun că au sunat şi la Primărie pentru a reclama situaţia, însă fără succes, întrucât reprezentanţii municipalităţii au spus că nu ţine de responsabilităţile lor această problemă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ne este frică să mai ieşim din casă pe vremea asta. Nu ne aşteptam să nu se ia nicio măsură pentru a fi îndepărtaţi ţurţurii. Mă bucur măcar că fiica mea este în vacanţă şi nu este nevoie să plece de acasă. Sper să se rezolve cât mai repede această problemă, deşi la cum merg lucrurile atât la noi în ţară, cât şi în oraş, nu prea aş crede că se va schimba ceva. Probabil că doamna Primar aşteaptă să se întâmple o tragedie ca în alte oraşe şi abia atunci va lua vreo măsură.
A spus o femeie din Craiova

Este normal să ne fie frică să mai ieşim din casă. Nu pot să-mi scot copiii afară de teamă să nu păţească ceva. Nici măcar ţurţurii de la blocuri nu au fost înlăturaţi. Acum când cei mici ar trebuie să se bucure de iarnă, ne trezim cu alte probleme. Eu şi soţul meu nu-I lăsăm nesupravegheaţi, iar sărmanii se plictisesc, pentru că sunt în vacanţă. Din câte ştiu eu la noi în oraş n-a avut loc nicio tragedie de acest gen şi sper nici să nu aibă.
A relatat o altă femeie din Craiova

Fiecare, responsabil pentru acoperişul lui

Prin hotărârile consiliilor locale privind gospodărirea localităţilor, se prevăd obligaţiile instituţiilor publice, operatorilor economici, ale celorlalte persoane juridice şi ale cetăţenilor de a menţine curăţenia prin îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe trotuarele din dreptul imobilelor şi incintelor în care locuiesc sau în care îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, pentru prevenirea unor accidente cu urmări grave, în cazul pericolului iminent de cădere a zăpezii sau gheţii (ţurţurilor) de pe acoperişuri, deţinătorii clădirilor (atât persoane fizice cât şi juridice) au obligaţia de a avertiza trecătorii (marcând perimetrul expus) şi de a îndepărta ţurţurii şi zăpada de pe acoperiş cu mijloace proprii, iar când situaţia o impune, prin intermediul serviciilor care au dotări specifice. Nerespectarea acestor obligaţii prevăzute de lege se sancţionează contravenţional.

Conform HCL 319/2009, modificată şi completată prin HCL 279/2011 „neîndepărtarea imediată a zăpezii şi gheţii de pe trotuarele din faţa imobilelor şi a curţilor acestora deţinute sub orice fel de titlu, precum şi neînlăturarea sloiurilor de gheaţă (ţurţuri) se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 – 1.500 ron pentru persoanele fizice, şi 1.000 – 2.500 ron pentru persoanele juridice”.
Primăria Craiova

Totuşi, oamenii nu ţin cont de aceste legi, fapt ce duce la apariţia diverselor nenorociri. De pildă, marţi, 4 februarie, Prefectura de Dolj era ,, decorată’’ cu ţurţuri care de care mai mari şi mai frumoşi. Ieri, situaţia s-a mai schimbat. Majoritatea acestora au fost înlăturaţi, însă câţiva tot au mai rămas la loc de cinste. O situaţie la fel de ,, strălucitoare’’ putem întâlni în zona Lipscani, zonă foarte populată, cu multe magazine şi care culmea, se mai află şi în reabilitare. Din nefericire, autorităţile avizate să se ocupe de această problemă uită şi aruncă vina pe alţi colegi, la fel cum şi locatarii blocurilor aşteaptă ca “cineva’ să vină să doboare ţurţurii în locul lor.

Directorul de la Salubritate habar nu are!

Acesta este şi cazul directorului de la SC Salubritate Craiova, Cristian Popescu. Acesta ne-a declarat telefonic că este de datoria Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ( ISU) să înlăture ţurţurii de pe clădirile Craiovei. De fapt şi de drept ISU intervine numai în cazuri de urgenţă ori la solicitare, la instituţiile statului, acolo unde nu are cine să rezolve problema. Asociaţiile de proprietari, proprietarii imobilelor şi agenţii economici sunt obligaţi să înlăture singuri ţurţurii apăruţi la streşini şi zăpada de pe trotuare, nu ISU.

Politica