vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenia veche-monumente dispărute sau înlocuite

Săptămâna trecută am dat startul unei campanii de informare a cititorilor noştri cu privire la monumentele, clădirile care au avut şi au însemnătate pentru municipiul Craiova şi nu numai. Vă spuneam atunci, în materialul “Istoria Craiovei de altădată pusă în valoare de vechile vederi poştale” că mulţi tineri îşi doresc să readucă în atenţia publică astfel de locaţii. Astfel, împreună cu Dragoş Andreescu, tânărul care s-a îndrăgostit de istoria sa, a noastră, a românilor, continuăm periplul în Craiova de acum o sută de ani, dar şi în împrejurimi.

Piaţa Marşeu

În 1903, piaţa Marşeu din Craiova,amplasată în locul actualului Teatrului Naţional Marin Sorescu, are o istorie foarte interesantă. S-a păstrat şi astăzi, aspectul este acelaşi doar că a fost mutată la Piaţa Mare.
Hala măcelarilor din această piaţă a fost construită după modelul unei pieţe din Franţa şi a avut şi o copie la Bucureşti.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Piaţa avea o soră mai mare în Bucureşti,care a fost demolată de comunişti,versiunea ei mai mare este încă în Franţa, Pavillon Baltard, care arăta exact la fel. Hala măcelarilor mai există şi astăzi, fiind mutată în piaţa cea nouă amenajată pe Calea Bucureşti. Este constituită dintr-o structură metalică, cu stâlpi şi grinzi de fontă şi oţel. Toate ansamblurile turnate din fontă sunt ornamentate în stilul sfârşitului secolului al 19-lea, după modelul de hale din Occident, unde a şi fost executată hala. Spaţiul dintre stâlpii metalici este umplut cu zidărie până pe la mijloc, circa 2,5-3 metri, iar în rest, până sus sub streaşină totul era de sticlă de jur-împrejur.
A povestit Dragoş Andreescu, grafician

Teatrul Naţional Marin Sorescu era aŞezat înainte lângă Primăria Craiova

Teatrul Naţional Marin Sorescu Craiova, cunoscut anterior sub numele de Teatrul Naţional din Craiova este o instituţie teatrală publică de cultură finanţată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Fondat în 1850, teatrul a fost denumit după omul de cultură şi scriitorul local Marin Sorescu, în anii de după Revoluţia din 1989. Actuala clădire a teatrului craiovean, un adevărat simbol arhitectural al oraşului, creaţie a arhitectului Alexandru Iotzu, a fost inaugurată în 1973.
“Teatrul ca instituţie a avut mai multe plasamente, în Craiova”, a spus Dragoş Andreescu, grafician.
Din 1857 şi până în 1927, Teatrul Naţional Craiova cum se numea atunci, a fost situat pe strada Justiţiei, actuala stradă A.I. Cuza, pe locul unde azi este construit blocul Romarta) fiind situat lângă Banca Comerţului, actuala Primăria Craiova. Clădirea a fost construită în 1857 şi reparată în 1888 de familia Teodorini. La 15 august 1927 localul teatrului este mistuit de flăcări.

Mausoleul FiliŞanilor

Un alt monument ce i-a rămas întipărit în memorie lui Dragoş Andreescu este Mausoleul Filişanilor, situat în Filiaşi, judeţul Dolj.

Este superb,acesta a fost ridicat în cimitirul oraşului în memoria unui boier,foarte important pentru comunitatea oraşului Filiaşi, acesta a făcut foarte multe pentru Filiaşi,a fost şi filantrop. Capela Filişanu din cimitirul oraşului marchează mormântul familiei boierului Filişanu I. Dimitrie, o personalitate marcantă în viaţa comunităţii Filiaşului în plan spiritual şi socio-economic. Capela subvenţionată de Dimitrie Filişanu s-a proiectat după un model francez şi e construită de un arhitect italian, multe dintre materiale provenind din Italia. Capela este şi un monument de arhitectură unic în ţară, care trebuie îngrijit, reprezentând un obiectiv însemnat în manifestările religioase ale ritului ortodox. Acesta mai există şi astăzi doar puţin deteriorat şi lăsat de izbelişte. Drumul până acolo este greu accesibil, dar nu e mult de mers, în jur de 500 metri de la drumul principal,este la intrare în cimitirul Filiaşi.
A relatat Dragoş Andreescu, grafician

Reamintim că pasiunea lui Dragoş a pornit de la ideea de a face cunoscută Craiova şi de a promova mai mult istoria oraşului şi a judeţelor din apropiere.

Politica