miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dispute la Consiliul Judetean

Aleşii doljeni s-au întrunit ieri în şedinţă ordinară pentru a vota bugetele de venituri şi cheltuieli ale judeţului, ale unităţilor finanţate ori parţial finanţate de Consiliul Judeţean. Între altele, consilierii au aprobat şi preţurile medii ale produselor agricole în vederea determinării veniturilor obţinute din arendare. Preţul grâului propus de Direcţia pentru Agricultură nu a fost acceptat de consilieri.

Dacă vorbim de moralitate, preţul grâului ar trebui să fie de 0,1. Preţul de 0,6 mi se pare cam mare. Spre deosebire de Direcţia Agricolă,  m-am consultat cu agricultorii. Acest 0,6 mi s-a spus că e preţul grâului panficat. Propunerea grupului PDL e ca preţul grâului să fie de 0,5. Vreau să fim şi noi mai jos faţă de alte dăţi. Să facem o medie între ce a fost anul trecut şi ce este acum.
A spus consilierul PDL, Marcel Marcea

Dacă ar trebui să fim alături de cei care muncesc acolo, sigur că am putea să propunem preţuri cât mai mici, dar ne ghidăm după ce spun specialiştii. Direcţia Agricolă a propus acest preţ din punctul de vedere al Finanţelor Publice. Nu putem să jonglăm cu aceste taxe. Este de competenţa CJ Dolj să punem în discuţie cele două propuneri.
A afirmat preşedintele CJ Dolj Ion Prioteasa

Policlinica Buna Vestire Craiova

A intervenit şi prefectul de Dolj, Marius Deca:
Trecerea de la 0,56 la 0,6 nu influenţează foarte mult.Este vorba de câteva milioane care se iau de la oameni. Niciun arendaş nu dă din buzunar, o reţine de la om. Câteva milioane contează.
A replicat Marcea

În cele din urmă s-a aprobat un preţ mediu la grâu de 0,56 lei pe kilogram. Pentru celelalte produse, preţurile au rămas cele propuse de Direcţia Agricolă.Astfel preţul mediu propus pentru orz în 2014 este 0.62 lei/kg,cu 0,02 lei mai mult ca anul trecut; porumb boabe-0,50 lei/kg, la fel ca anul trecut; floarea soarelui-1,10 lei/kg, acelaşi preţ din 2013; cartof-1,20 lei/kg, cu 0,2 lei mai mult ca în 2013; fasole boabe-6 lei/kg, cu 0,50 lei mai mult decât anul trecut; varză 0,90 lei/kg, cu 0,10 lei mai puţin decât în 2013. Şi preţul mediu pentru struguri a scăzut de la 3,50 lei/kg anul trecut la 2 lei/kg anul acesta. Ceapa, morcovii, tomatele, ardeii şi castraveţii au aceleaşi preţuri ca în 2013: ceapa-1 leu/kg, morcovii-1,20 lei/kg, tomate-1,5 lei/kg, ardei-2lei/kg, castraveţi-2lei/kg.

Ştefârţă, aprobat manager la Muzeul de Artă

În cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean, care a avut loc ieri, a fost votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre privind aprobarea rezultatului final al concursului de management organizat pentru Muzeul de Artă Craiova. Arhitectul craiovean Emilian Ştefârţă a fost desemnat câştigător, obţinând nota 8 la evaluarea proiectului de management şi 8,83 la interviu. Pentru funcţia de conducere de la Muzeu s-au înscris în cursă iniţial trei candidaţi.

Am candidat la poziţia de director al Muzeului de Artă. Doresc să apropii această instituţie de consumatorii de artă, de publicul tânăr. Vreau să devină o instituţie deschisă, interactivă, mult mai modernă ca până acum. Sper ca în mandatul de trei ani să reuşesc acest lucru.
A declarat proaspătul manager al instituţiei culturale craiovene, Emilian Ştefârţă


Tot la capitolul instituţii culturale, consilierul judeţean PDL Marcel Marcea a cerut unele lămuriri cu privire la bugetul acordat Muzeului Olteniei.

Pentru Muzeul Olteniei este prevăzut în buget un autoturism de teren? Despre ce este vorba?
S-a arătat nelămurit Marcel Marcea

Ridiche i-a răspuns consilierului judeţean

În replică, managerul muzeului, Florin Ridiche a precizat că autovehiculul este necesar pentru deplasările în locurile în care există contracte de asistenţă arheologică cu firmele care realizează reabilitarea Centurii de Sud Craiova, precum şi a celor două tronsoane ale şoselei Craiova- Calafat.

Am prevăzut un autoturism, pentru că Muzeul Olteniei are trei contracte de asistenţă arheologică cu firmele care realizează reabilitarea centurii de sud Craiova, dar şi a celor două tronsoane ale şoselei Craiova-Calafat. Arheologii care trebuie să facă verificarea de teren au mari probleme cu actuala maşină, mai ales că trebuie să verificăm amplasamente. Este posibil ca din acest an, Muzeul Olteniei să fie implicat în asistenţă arheologică pentru autostrada Craiova-Piteşti. Maşina pe care o deţinem la ora actuală are deja zece ani vechime. Cheltuielile pentru el vor fi acoperite din controalele pentru asistenţă arheologică pe care o să le avem în acest an şi în anii viitori.
Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei

Marcea: «Sunt vremuri puţin mai grele»

De această dată, sunt mulţumit de răspunsul primit. Ar trebui să stabilim o chestiune de principii. O problemă de acest gen a existat şi la Protecţia Copilului. Trebuie să fim responsabili. Sunt vremuri puţin mai grele.
A precizat Marcea

Florin Ridiche: «În cadrul muzeului există foarte multă aparatură modernă»

Managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche a făcut anumite precizări şi în privinţa investiţiilor pe care CJ Dolj le-a dezvoltat, în ultimii ani, la această instituţie din Bănie.

După cum ştiţi, în ultima vreme CJ Dolj a făcut anumite investiţii la Secţia de Ştiinţe ale Naturii, dar la această secţie a mai rămas un tronson de mai multe spaţii, în care sunt depozitate obiecte de patrimoniu. Este vorba de trei astfel de depozite. Am considerat că este necesar să reabilităm aceste ultime spaţii. În cursul anului trecut s-a înregistrat o creştere a numărului de vizitatori. Am cerut un plus pentru utilităţi. În cadrul muzeului există foarte multă aparatură modernă. În luna octombrie a acestui an, Muzeul Olteniei va găzdui o importantă manifestare.
A conchis Florin Ridiche

High-Tech Industry Park mai aşteaptă

Ieri trebuiau votate şi proiectele de hotărâre privind înfiinţarea High-Tech Industry Park Craiova. S-a renunţat însă la acestea.

Am dorit să retragem de la ordinea de zi punctele privitoare la Parcul Industrial, care necesită o abordare mai aprofundată.
Ion Prioteasa,  preşedinte CJ Dolj

Potrivit raportului privind înfiinţarea acestui parc industrial, acesta urma să asigure generarea a cel puţin 1.000 de noi locuri de muncă stabile pentru locuitorii judeţului Dolj.

Politica