vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Centru de limbă şi cultură poloneză, la Universitatea din Craiova

Centrul de limbă şi cultură poloneză a fost inaugurat ieri la Universitatea din Craiova. Iniţiativa înfiinţării unui astfel de centru la Craiova a aparţinut Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova pentru a promova limba, cultura şi civilizaţia poloneză şi de a încuraja schimburile culturale şi lingvistice a limbilor străine.

Sper ca centrul acesta să contribuie la dezvoltarea relaţiilor între România şi Polonia din punct de vedere universitar, cultural şi economic. Centrul va sprijini totodată oamenii de afaceri din regiune să îşi dezvolte competenţele de limbă şi cultură poloneză pentru ca noi, regiunea Oltenia să cooperăm mai bine cu Polonia.
Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova

Centrul de cultură şi poloneză nu a fost înfiinţat întâmplător la Craiova, există o legătură strânsă a Craiovei cu Polonia. În timpul celui de-al doilea război mondial, mulţi polonezi şi-au găsit adăpostul la Muzeul de Artă din Craiova, fostul palat al lui Jean Mihail.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avem o tradiţie comună, guvernul polonez în exil a avut sediul la Craiova, am avut o puternică imigraţie poloneză în zonă, am avut şcoli în limba poloneză, reînodăm o tradiţie şi sper ca împreună cu Ambasada Poloniei la Bucureşti să dezvoltăm acest centru cultural pentru a canaliza energiile cooperării pentru ca noi, împreună cu Polonia să contăm din ce în ce mai mult în spaţiul cultural.
Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova

Sper ca acest centru de cultură şi limbă poloneză va atrage un număr cât mai mare de studenţi care sunt interesaţi de limba şi cultura poloneză.
Marek Szczgiel,  ambasadorul Republicii Poloneze la Bucureşti

Preocuparea pentru studiul limbilor slave şi balcanice a venit odată cu înfiinţarea Institutului de Balcanistă cu membrul activ prof. univ. dr. Vladimir Iliescu, fostul coautor al primului mic dicţionar polono-român şi româno-polon care ulterior a pus bazele unei biblioteci de polonistică. Această bibliotecă a fost donată centrului de cultură şi limbă poloneză.

Ambasadorul Republicii Poloneze la Bucureşti, Marek Szczgiel a mulţumit celor care au contribuit la inaugurarea şi înfiinţarea centrului atât din partea Universităţii din Craiova precum şi autorităţilor locale, prof. univ. Cristiana Teodorescu, prorector, Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. Nicu Panea, decanul Facultăţii de Litere, Marius Cristinel Deca, prefectul Judeţului Dolj. Marcin Kubiak, reprezentant al Guvernului Poloniei a luat parte la deschiderea oficială a centrului de limbă şi cultură poloneză şi a transmis mesajul viceprim-ministrului Poloniei, Elzbieta Bienkowska care nu a fost prezentă la eveniment.

Această iniţiativă a centrului are şi un ecou foarte mare,se adresează nu doar studenţilor ci şi locuitorilor oraşului şi va construi relaţiile interculturale între ţările noastre.
A transmis Marcin Kubiak, reprezentantul Guvernului Poloniei

Reprezentanţii polonezi au făcut cadou Universităţii din Craiova o colecţie de filme poloneze atât mai noi cât şi mai vechi.

În prezent 573 elevi învaţă limba polonă în România

Ministrul Educaţiei Naţionale acordă o importanţă deosebită cooperării bilaterale cu partea polonă în Domeniul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în cadrul iniţiativelor regionale şi europene de colaborare.Având în vederea existenţa unei minorităţi poloneze şi a unui învăţământ în limba maternă în România, în judeţele Suceava, Hunedoara,Timiş şi Bucureşti unde în prezent 573 de studenţi studiază limba polonă ca limbă maternă în 15 şcoli.
Gabriel Leahu, secretar general la Ministerul Educaţiei Naţionale

Înfiinţarea unui astfel de centru sprijină oraşul Craiova pentru a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană.Primarul urbei, Lia Olguţa Vasilescu a salutat vizita reprezentanţilor Poloniei la Craiova şi totodată şi-a exprimat regretul privind lipsa vicepremierului Poloniei, Elzbieta Bienkowska.

Edilul urbei a dezvăluit că între Craiova şi vicepremierul Poloniei există o „relaţie personală, tatăl domniei sale, (nr. Elzbieta Bienkowska), a lucrat la Electroputere, în Craiova şi şi-a dorit foarte mult să viziteze acest oraş şi de asemenea mă bucur foarte mult că a reţinut dorinţa noastră de a fi susţinuţi în această competiţie pentru Craiova,Capitală Culturală Europeană. Ne vom ocupa de acest centru care ne va aduce foarte multe puncte în competiţia pentru Craiova, Capitală Culturală Europeană”, a declarat primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj,Ion Prioteasa a făcut de asemenea mulţumiri pentru înfiinţarea centrului de limbă şi cultură poloneză la Craiova.

Acest eveniment înnobilează viaţa Craiovei şi ne face să ne simţim mai apropiaţi de o ţară dragă şi care ne este prietenă.
Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj

Politica