vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fie pâinea cât de rea, tot mai bine e «afară»

Preşedintele unei asociaţii româneşti din Italia, Constantin Şorici, a vizitat Craiova, la sfârşitul săptămânii trecute. A avut câteva întâlniri cu lideri locali, în încercarea de a promova proiecte comune pe care asociaţia sa, “Asociaţia Părinţilor Români din Italia”, vrea să le promoveze atât în Italia, dar şi în România. Constantin Şorici ne-a răspuns şi la câteva întrebări, despre românii, dar mai ales despre craiovenii care locuiesc în Roma, oraşul unde are sediul central  “Asociaţia Părinţilor Români din Italia”.

Reporter: Care mai este imaginea românilor în Italia?
Constantin Şorici: Din păcate, accentuarea crizei economice în Italia a dus la o nouă optică, din partea celor de acolo. Dacă imaginea românilor se îmbunătăţise, acum, simt o aversiune cauzată de faptul că noi le luăm locurile de muncă.

Rep.: Chiar, mai este de lucru în Italia?
C.Ş.: Cei care au un loc de muncă, ţin de el aşa cum pot. În ultimul an a început un exod al românilor înapoi acasă, în sensul că foarte mulţi români au plecat din Italia. Paradoxal însă, o parte din ei s-au reîntors, neavând de lucru nici în ţară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rep: Locuiţi la Roma. Sunt craioveni în capitala Italiei?
C.Ş.: Să ştiţi că am întâlnit foarte mulţi craioveni de etnie, majoritatea în “campuri” (tabere) nelegale. Îi întâlneşti foarte des la Metrou, cântând, sau cerşind. Evident, sunt şi craioveni care lucrează cinstit, locuiesc cu chirie. Acuma ştiţi cum e, pădure fără uscături nu se poate. Nu  creează însă probleme mai mult decât alţi români din alte părţi ale ţării.

Rep: Aţi avut ocazia să o întâlniţi pe craioveanca Ramona Bădescu. Ce impresie v-a lăsat?
C.Ş.: Prin intermediul asociaţiei, am avut ocazia să ne întâlnim personal, de câteva ori, în momentul în care era consilier al primarului Romei. S-a implicat în comunitatea românească de aici, o comunitate destul de mare, poate printre cele mai mari din lume.

Rep: Cum colaboraţi cu autorităţile italiene?
C.Ş. : Avem o colaborare bună, mai ales cu primăriile de municipiu (sector), şi aş preciza aici “Municipio 3”, unde asociaţia noastră are un consilier, pe vicepreşedinta Casina Ursu. Am reuşit, alături de autorităţile din Roma, mai multe proiecte pentru comunitatea de români.

Rep: Ce faceţi la Craiova?
C.Ş.: Este posibil să avem un proiect aici, dar vă spun că revin mereu cu plăcere la Craiova, pentru că aici am terminat o parte a studiilor.

Politica