joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SRI, cu ochii pe pământurile tranzacţionate în zona de frontieră

În viitorul apropiat, terenuri-le care aparţin de comune aflate la o distanţă mai mică de 20 de kilometri de graniţa României ar putea fi cumpărate numai după ce SRI, SPP, SIE şi alte trei servicii cu atribuţii în siguranţa naţională şi-ar da acordul. Acesta este textul unui proiect de lege care a trecut deja de Camera Deputaţilor, cu 221 de voturi pentru, 27 împotrivă şi 50 de abţineri. Un proiect de lege care naşte însă controverse, mai ales în rândul celor care au de gând să investească o sumă de bani în agricultură. Doljul are la graniţa cu Bulgaria nu mai puţin de 18 localităţi, dispuse pe o distanţă de aproximativ 80 de kilometri, pe Valea Dunării. Astfel, de la Calafat până la Dăbuleni, o persoană interesată să cumpere teren pentru a face agricultură ar putea fi nevoită, pe lângă plata normală către cel care vinde, să ceară acceptul a şase servicii cu atribuţii în siguranţa naţională, printre care SRI, SPP sau SIE.  Primarul comunei Gighera, Florea Neacşu, crede că proiectul de lege este unul îngrăditor.

În condiţiile în care vorbim de deschiderea graniţelor, mi se pare o lege fără sens. La noi în comună au cumpărat pământ până acum şi italieni şi englezi. Personal, mi se pare că seamănă cu o lege comunistă.
Spune primarul Neacşu

Comuna Gighera este una dintre cele 18 localităţi doljene aflate pe graniţa cu Bulgaria.Primarul comunei Bistreţ, agronom de meserie, nu este de acord cu vânzarea pământurilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Eu nu aş vrea deloc să se vândă pământul. Oamenii ar face mai bine să ţină de el, să îşi ia subvenţia, nu văd ce sens are să se înstrăineze terenurile, indiferent că ar fi cumpărători români sau străini. Eu sunt contra vanzării lor.
Spune Cristiana Antonie, primarul de la Bistreţ

Alţi edili spun că vor aştepta să vadă textul final de lege, înainte de a se pronunţa asupra eficienţei acesteia.

Aş vrea să citesc această lege, ca să mă pot pronunţa. Nu înţeleg însă ce treabă ar avea SRI sau SPP cu cineva care vrea să înfiinţeze, să cumpere teren pentru a face agricultură.
A declarat Livia Zevelea, primarul comunei Negoi

Forma finală a legii o aşteaptă şi primarul Gheorge Ionele, de la Bechet.

Dacă suntem în Uniune, vorbim despre aderare la spaţiul Schenghen, nu văd care este rostul acestei legi. Eu zic să aşteptăm să vedem care va fi forma finală a ei, şi atunci ne vom conforma ei.
A spus edilul

De la 1 ianuarie 2014, statul român a eliminat restricţiile impuse cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură. În ţară, nemulţumirile au apărut în zona limitrofă Ungariei. Parlamentarii UDMR au încercat să conteste la Curte proiectul de lege, însă nu au reuşit să strângă numărul necesar pentru a face acest lucru.

Politica