joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O nouă schemă de minimis pentru firme

Începând cu data de 15 ianuarie 2014 se va lansa o nouă schemă de minimis pentru IMM-uri. Ministerul Economiei prin programul de finanţare coordonat de OTIMMC Craiova sprijină întreprinderile mici şi mijlocii să investească cât mai mult. Acesta alocă întreprinderilor din toată ţara un buget de 500 milioane lei, distribuit în două etape, 250.000 lei repartizaţi pentru anul 2014 şi 250.000 lei pentru anul 2015.Firmele care vor să beneficieze de acest ajutor din partea statului pot completa un formular online pe site-ul AIPPIMM, în perioada 15 ianuarie începând cu ora 10.00 şi 24 ianuarie 2014,ora 20.00.

Schema de minimis ce urmează să fie disponibilă peste câteva zile va fi mult mai restrictivă faţă de cea din august 2013 când bugetul s-a epuizat în doar câteva minute de la iniţiere. Pentru a evita asemenea incidente, Guvernul a emis de această dată o hotărâre prin care a schimbat legislaţia de minimis, firmele trebuie să îndeplinească cât mai multe condiţii pentru a putea primi bani. Trebuie, în primul rând să fie înregistrate ca societăţi comerciale, să aibă sediul şi să îşi desfăşoare activitatea în România, să nu se afle în dificultate, adică în stare de insolvenţă, executare silită, să prezinte un plan de investiţii pentru care se solicită finanţarea, cu evidenţierea cheltuielilor eligibile şi încă un criteriu important îl reprezintă domeniul de activitate din care face parte codul CAEN pentru care se solicită finanţare.

Conform HG 848/2013 suma maximă care li se poate acorda firmelor este echivalentă cu valoarea în lei a 100.000 euro, conform cursului în euro la data publicării (1 EUR = 4,4424 LEI). Totodată, această alocaţie financiară este de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi, în limita creditelor bugetare aprobate. Noile reguli de înscriere constau în acordarea unui punctaj automat în funcţie de anumiţi indicatori, punctajul minim pentru calificare este de 60 de puncte din 100 posibile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, se anunţă pe site-ul programului de finanţare că un aplicant poate transmite o singură dată formularul şi nu îl mai poate modifica ulterior, iar data şi ora completării formularului nu influenţează ordinea punctajului.După expirarea termenului de înscriere şi în funcţie de punctajul obţinut on-line, pe site-ul AIPPIMM se va publica în termen de o zi lucrătoare lista cu solicitanţii acceptaţi. Noile reguli stabilesc că intră în finanţare cei care au trecut de verificările de eligibilitate şi în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la completarea formularului de înregistrare on-line.

Politica