miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Din scaunul cu rotile a ajuns un tată fericit

Chiar dacă soarta l-a condamnat, de când era flăcău,  la scaunul cu rotile, Neluţu Trandafir nu s-a lăsat doborât. La scurt timp după  accidentul pe care l-a suferit, omul pontos din fire,  s-a căsătorit cu Luminiţa, o tânără pe picioarele ei, pe care, a cucerit-o din patul de spital. Ulterior aceasta i-a dăruit două fetiţe de toată frumuseţea. Având o familie de întreţinut, Neluţu nu a ezitat să muncească din scaunul cu rotile, poate mai abitir ca o persoană fără dizabilităţi. Cei care îl cunosc nu se miră că omul sudează, scoate cartofi din grădină, conduce maşina doar cu mâinile, filmează la nunţi sau botezuri şi cântă din gură muzică populară de ţi-e mai mare dragul, la spectacole şi festivaluri.  

Mehedinţeanul Neluţu Trandafir, s-a născut în satul Titirleşi ce aparţine de oraşul Baia de Aramă. În urmă cu 24 de  ani el a fost victima unui teribil accident rutier. După săptămâni bune de spitalizare Neluţu a scăpat cu viaţă. Medicii i-au spus atunci şi care este vestea tristă: nu va mai putea merge niciodată pe picioarele lui, ci doar cu ajutorul scaunului cu rotile. Păstrându-şi firea veselă Neluţu a reuşit ca ,,din scaunul cu rotile” să fure inima Luminiţei cu care s-a căsătorit ulterior. Rodul iubirii lor sunt două fetiţe Ana Maria Daria de 7 ani şi Ionela Andreea de 16 ani. Cum face bani  un infirm să trăiască decent cu o soţie şi cu doi copii? În cazul lui Neluţu Trandafir   este simplu.  

Bărbatul înzestrat cu o voce aparte continuă să cânte din gură cum o făcea şi înainte, atât la festivaluri şi concursuri cât şi la nunţi şi botezuri. Fiindcă banii câştigaţi de aici nu sunt suficienţi, Neluţu şi-a omologat comenzi manuale la autoturismul aro prevăzut cu remorcă şi a început să facă transporturi contra-cost pe oriunde e solicitat. Vestea s-a dus repede şi acum  omul nu duce lipsă de clienţi. În paralel cu asta, Neluţu a pus în practică o altă metodă de a rotunji veniturile familiei. Şi-a cumpărat o cameră video cutrepied şi s-a apucat de filmat la nunţi, botezuri şi alte festivităţi. În plus, nici când vine acasă, nu-i place să lenevească pentru că şi aici este de lucru. Ori în grădină pe la scos de cartofi, ori la atelierul din ogradă îndeosebi la sudat. În sudură, s-a dus buhul în sat că Neluţu este as.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Câştig lunar peste 20 de milioane de lei vechi pentru familia mea. Nu stau în amărâta de  pensie, că n-am stare! Merg ba la o cântare, ba la o filmare, ba la un transport cu maşina. Am fost şi la scos de cartofi dar, de cele mai multe ori, acasă, mă ocup de şurubăraie şi de mecanică. De sudat, sudez şi pentru vecini dacă mă solicită. Am avut chiar şi două aparate de sudură!
Povesteşte râzând Neluţu Trandafir

Într-o zonă mirifică, la poalele pădurii, se află gospodăria familiei Trandafir din Titirleşti .Cele două case solide, din care una cu etaj se ridică semeţe către cer. De jur imprejurul lor vezi iarbă verde de gazon, iar în fundul curţii mormane de nisip şi pietriş, bolţari, balastieră şi nu mai puţin de trei fântâni.

Una e puţ american, dai la pompă şi iese apă. Lângă fântâna din apropierea casei vreau să fac piscina. Casa la etaj am ridicat-o fiind în scaun cu rotile. Am ajutat şi eu la betoane împreună cu soţia mea. Cea mai mare satisfacţie este atunci când vin cu aro acasă şi familia mea mă întâmpină cu drag.
Ne-a declarat Neluţu

Ionela Trandafir, fiica cea mare a lui Neluţu îşi iubeşte tatăl ca pe ochii din cap şi apreciază strădania acestuia pentru bunăstarea familiei. O parte din banii câştigaţi de Neluţu au fost investiţi pentru ca ea să ajungă vedetă. Dealtfel fata interpretează lejer la vioară ,,Rapsodia I” de George Enescu şi alte creeaţii muzicale graţie cursurilor de vioară, canto şi teorie muzicală.

Ionela are până în prezent 9 viori din care un Schroter vechi din 1850. Pe majoritatea le-am cumpărat, una sau două le-a primit cadou. Mă mândresc cu ea, căci cântă foarte bine şi la pian şi este foarte cuminte şi ascultătoare. Nici Daria, fata cea mică nu e mai prejos.
Povesteşte gospodarul în scaun cu rotile

«Acum suntem gorjeni din Mehedinţi!»

Familia Trandafir s-a stabilit cu domiciliul în judeţul Gorj de câţiva ani . Neluţu şi Luminiţa au hotărât să-şi dea fetele la o şcoală de muzică din Târju Jiu. Asta nu i-a făcut să-şi părăsească definitiv casa natală din Titirleşti.

De câţiva ani buni, noi ne-am stabilit la Târgu Jiu. Am plecat pentru fete. Le-am dat la Şcoala de Artă şi Muzică “Constantin Brăiloiu”. Amândouă au primit diplomă de merit şi excelenţă. Cea mare a fost iniţiată la vioară de maestrul Marcel Parnica iar acum de profesorul de muzică Ilie Cealîu. Să ştiţi că spre deosebire de autorităţile din Mehedinţi, autorităţile din Gorj ne respectă mult mai mult. Eu sunt invitat să cânt cu Doina Gorjului sau cu Ansamblul Maria Tănase. Domnul primar Florin Cârciumaru ne-a dat o locuinţă socială, aşa că acum suntem gorjeni din Mehedinţi. Asta nu ne-a făcut însă să părăsim definitiv casa din Titirleşti şi Mehedinţiul. Venim în vacanţă şi prin wekend-uri.
Ne-a mai dezvăluit Neluţu Trandafir

Întrebat de ce este mai tot timpul vesel acesta ne-a răspuns:
Am un principiu în viaţă. Nu-ţi faci bine deloc dacă stai supărat şi te consumi. Mâhnit mai sunt şi eu dar îmi trece repede şi o dau imediat pe glume! Am o familie minunată şi sunt un tată şi un soţ fericit. Pentru astea îi mulţumesc zilnic lui Dumnezeu!.
Ne spune bărbatul

Mai în glumă, mai în serios Neluţu  a ţinut să ne  informeze că până în prezent ,,a rupt” în jur de 30 de  scaune cu rotile în care a stat.  Ne spune şi motivul : ,,Sunt  cam nestaşnic din fire….!”  La câteva zile după Revoluţie, pe data de 30 decembrie 1989,  flăcăul din Titirleşti, Neluţu Trandafir, a suferit accidentul rutier în urma căruia a rămas pe viaţă în scaun cu rotile. În ziua cu pricina se afla la volanul maşinii pe care lucra. Este vorba de un camion cu care transporta alimente. Era zăpadă mare şi ningea. La un moment dat pe raza comunei  Ciuperceni-Dolj îi  apar brusc în faţa maşinii mai mulţi copii pe săniuţe.

Ca să nu omor o fetiţă, am tras de volan cât am putut. Maşina s-a izbit violent de un stâlp de înaltă tensiune. Am fost dus la spital şi am scăpat cu viaţă. În spital am cucerit-o pe soţia mea. De acolo am plecat împreună şi împreună am rămas! Asta a fost soarta nostră…!
Ne-a povestit Neluţu Trandafir,  fără pic de supărare de chip

Politica